Generaal
KOLBAK
K.B. 25 Febr. 1869, No 16.

Van zwart geverfd bevervel (castor), van voren hoog 20, van achteren 23 cM., van boven in middelijn 23 cM., bodem van zwart verlakt leder, ter diepte van 4½ cM., waarin een ponceau rood lakensche zak met gouden biezen en een matgouden kwast van bouillons.
De zak wordt en den bovenrand vastgemaakt en hangt ter rechterzijde af. Een ovaal ronde kokarde van oranjezijde, omgeven met vijf rijen gouden pailletten, daarboven een tulp van verguld metaal, waarin een witte aigrette ter lengte van 17 cM.
Ketting van verguld metaal, die aan haken, mede van verguld metaal - en van onderen aan de beide zijden van den kolbak geplaatst, - wordt bevestigd.
Kolbaksnoeen van massief mat verguld zilverdraad, aan beide zijden van het hoofdtooisel bevestigd aan een ring van verguld metaal.
De zak en kolbaksnoeren worden alleen in groot teneu gedragen.
Generaal
KOLBAK

Uit de collectie "de Leeuw"
Officiele omschrijving.
Met dank aan Dennis voor het toezenden.

Kolbak generaal uit VS 1941 1942.
kolbak als gewijzigd per kb 1926 / gouv besluit 1926.


1)    Kolbak van zwart geverfd bevervel (castor) van voren hoog 20, van achter 23 cm, van boven in middellijn  23 cm;

2)    een vaste bodem van gaas; bovendien een bodem van zwart verlakt leder, uitneembaar, 4,5cm onder den bovenrand.

3)    Twee leeuwenkoppen met haken van mat verguld metaal aan den benedenrand, een ter linker-
en een ter rechterzijde; een leeuwenkop met haak, alsmede een ring van mat verguld metaal aan den bovenrand ter rechterzijde.

4)    Aan de voorzijde een ovaal ronde kokarde van oranje zijde, omgeven met vijf gouden pailletten.
5)    
6)    Stormketting van mat verguld metaal op zwartblauw laken, welke, wanneer niet onder de kin geplaatst, met het eene uiteinde aan den haak links aan den benedenrand is bevestigd en. voor den kolbak langs schuin oploopend met het andere uiteinde aan den haak rechts aan den bovenrand wordt vastgemaakt.

7)    Kolbakzak van ponceaurood laken met drie gouden biezen en een mat gouden kwast van bouillons. De zak wordt in den bovenrand van den kolbak vastgemaakt en hangt ter rechterzijde af.

8)    Kolbakschommel van vier koorden van massief verguld zilverdraad met lussen -Waarvan een met knevel - aan de uiteinden; wordt met den knevel aan den ring aan de rechterbovenzijde van den kolbak bevestigd, om den kolbak geleid achter langs naar links beneden en voorlangs weder naar rechts boven, en daar vast gemaakt aan het andere einde (lus aan knevel).

9)    Witte aigrette, ,hoog 17 cm, geplaatst in een tulp van verguld metaal; wordt boven de kokarde ingeschoven.

10)    Vangsnoeren van massief verguld. zilverdraad, bevestigd rechts aan den bovenrand van den kolbak aan den knevel van den kolbaksschommel Het uiteinde van het vangsnoer, waaraan vergulde pijnappels, wordt met den lus van gouddraad bevestigd aan den pelsknoop op de borst yan de attila.