Artillerie SJAKO met dubbele klep M 1912
grijsgroene shako eerste wereldoorlog
( eigen collectie )

Voor de sjako van het model van 1912 hebben aanvankelijk de Duitse hoofdeksels van der garde jagers en de toenmalige Zwitserse shako model gestaan.
De sjako m1912 was van grijsgroen laken met zwart lederen bekleding.
Behalve voor de Grenadiers en Jagers die de sjako droegen met zwart laken overtrokken.(als snel in buitenmodel overtrokken bij de Jagers in de groene jagers kleur)
Verder was de sjako voorzien van een kokarde,  een stormband,  een klep van voren en een vallende klep in de nek.
Bij het groot tenue werd tot en met de rang van sergeant majoor cq opperwachtmeester een afhangende pluim van paardehaar -zwart voor de artillerie, genie en cadetten .Groen voor de jagers en wit voor alle andere onderofficieren gedragen.- Voor officieren en adjudant officieren werden haneveren in deze kleuren gedragen.
Dit hoofdeksel wil een krijgshaftige indruk maken waartoe men aan de voorzijde, onder de kokarde pompoen het wapen korps of regiments cijfer cq embleem in een grote lauwerkrans plaatste. Te velde werd deze krans verwijderd.

Tijdens de mobilisatie werden per 1 0ktober 1916 maar liefst 130.000 exemplaren deze sjako, en eind 1917 nog eens 145.000 besteld en geleverd. De sjako was geen lang leven beschoren en in 1918 officieel afgelost door de grijs groene kepie en de veldmuts. Op een foto die gedateerd is in 1924 staat het hoofddeksel echter nog afgebeeld. (Wellicht werd de sjako M1912 toen nog gedragen door reservisten?).