Fuseliers Garde Regiment Fusiliers
Prinses Irene (GFPI).   Piekhelm vanaf 1966
Links: Hoofdofficier met gouden bies aan de onderrand!
Klik op de foto voor details.

Rechts manschappen

Het hoofddeksel van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene is een helmhoed naar model van de Britse infanterie van linie. De helmhoed is overtrokken met donkerblauwe stof (oorspronkelijk serge). Boven op de helmhoed is een vierpuntige rozet aangebracht. De punten zijn bladvormig. De rozet is van goudkleurig metaal. Op de rozet staat een zeskantige piek van 60 mm hoog. Aan de voorzijde van de helm is de vijfpuntige ster van goudkleurig metaal met daarop het fuseliers embleem in wit aangebracht. Aan de zijkanten van de helm zijn leeuwenkophaken aangebracht. hieraan hangt een kinketting van goudkleurige metalen ringen op soepel zwart leer.
beide helmen uit eigen collectie

marinierskapel
( eigen collectie )
Johan Willem Frisokapel.  De letters JWF onder een stadhouderskroon, deze van wit metaal . De Pluim van witte veren is alnaar gelang de rang 15 of 30 cm hoog. De erecompagnie Regiment Infanterie "Johan Willem Friso (heropgericht) Draagt een zelfde sjako als de kapel , met dien verstande dat de militairen onder de rang van Adjudant-onderofficier geen pluim dragen.
( eigen collectie)

Assen 1959

Het was een goede gedachte van een aantal actieve ingezetenen van de oude garizoensstad Assen, in 1959, t.g.v. het 700-jarig bestaan van deze gemeente een comité te vormen, dat zich ging beijveren de reeds bestaande ceremoniële infanterietenue van de Johan Willem Friso-Kapel en het Tamboerkorps te completeren met de nog steeds bestaande sjako M1865.

Het resultaat van dit initiatief was, dat op 12 augustus van dat jaar, de tot nu toe gedragen donkerblauwe baret met de witte pluim 'feestelijk' werd vervangen door dat charmante 19e eeuwse hoofddeksel, dat met enige kleine veranderingen in kleur en uitvoering wederom in de gelederen van de Koninklijke Landmacht werd opgenomen.

De burgemeester van Assen en de toenmalige Commandant van de 4e Divisie, de Generaalmajoor F. v.d. Veen hielden daarbij zelfs toespraken. Het commando: 'Baret af, sjako op!' volgde en wederom (en wèl door de burgerij) werd een goede hoofddekseltraditie van het leger in ere hersteld.
Luchtmachtkapel
( eigen collectie )

De bontcap van de Klu kapel is afgeleid van de RAF ct Flyingcap. Het is een bontgevoerde vliegerkap waarbij de oorflappen en de achterzijde omhoog gestoken zijn en vast gezet. De RAFkleur en het zwarte bont bepalen de kleurstelling. Koning George van Groot Brittanie droeg deze muts al bij zijn Ceremonieel Tenue.
Frans Smits, ontwerper van het uniform controleert tijdens een prinsjesdag.
Grenadiers sjako M1865
Koninklijke Militaire Kapel

Klik op de foto voor een collage
Sjako zoals gedragen tijdens de taptoe in Delft in 1959, tijdens de historische scenes.
Ontwerp F. Smits sr.
buiten 1959, meerdere keren gebruikt voor historische gedeeltes , op de Taptoe Delft.

Deze informatie is tot stand gekomen, door deelnemers aan het forum
http://www.nederlandsemilitaria.com


fragmenten van foto's uit het boek
pracht en praal op prinsjesdag
voor alle afbeeldingen geldt
Copyright Michel van Grinsven
De foto's mogen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming
niet gebruikt worden door derden.
Grenadiers KOLBAK
Koninklijke Militaire Kapel

Klik op de foto
terug naar start
KLIK HIER voor het forum